Kassai István


CSÁKVÁRI Ilona  ↑ 1982
KERTÉSZ Lajos      2007
KADOSA Pál           1982
CZIFFRA György    1982
Yvonne LEFÉBURE 1984
KASSAI István
   Kezdőlap / Home      Egyéb írások / Other articles

NEM ZENEI tárgyú publikációim

A karácsonyi kaktuszokról, még egyszer

Kaktusz-Világ  2004.10. (XXVIII/5.) Tartási tapasztalataim népszerű modorban.

Kaktusz-Világ  2003.02. (XXVII/1.) Útleírás–fordítás franciából, az egy évvel ezelőtt közöltek folytatása.

MKOE kiállítás 1985 Fővárosi Állat- és Növénykert pálmaháza

Kaktusz-Világ 2002.11 (XXVI/6.) A kiállításról készült képeim közül hetet válogatott ki a szerkesztő.

Zygocactus truncatus

Kaktusz-világ u. itt Egy jól sikerült fényképem egy virágzó karácsonyi kaktuszról.

Lukoczki Zoltán: Kalanchoë synsepala

Kaktusz-Világ 2002.05 (XXV/3. helyesen XXVI/3.) A ritka korallvirágféléről szóló francia irodalmi adatokat fordítottam magyarra a szerző számára.

Châlet, J. M.: Mexikó 1999

Kaktusz-Világ 2002.01. (XXVI/1) A svájci szerző az IOS tagja, ebben a minőségében ismételten felkeresi a veszélyeztetett kaktuszfajok élőhelyeit, és az ott levő állapotokról írásos és fotódokumentációt készít. Beszámolójának rövidített változatát – amely még így is eléggé terjedelmes volt – franciából fordítottam magyarra.

Wíttia K. Sch., a kékvirágú kaktusz

Alba FloraKaktusz-Világ XXIII/1. 1999.01. Az 1993–ban herbáriumi anyagról leírt és 1973–ban újragyűjtött ritkaság történeti, nevezéktani és alaktani ismertetése. Botanikai szakcikk.

Mákony

Magyar Nemzet 1998.12.29.Az értékközpontú és családcentrikus kereskedelmi TV 15-én terjedelmes reklámriportot adott az amszterdami drogfesztiválról. Két nap múlva Császár Előd popsztár – lágydrog hatása alatt – áttért a baloldalra, frontálisan ütközött az arra haladó autóval. Az áldozat egy 25 éves rendőr volt. Nem átallottam összekapcsolni ezt a két hírt.

Lesz-e templom a diszkó helyén?

Lélegzet 1998/7–8 A Nyílt Lapokban áprilisban megjelent szöveg utánközlése.

MOM – Mi tetszik, s mi nem?

Nyílt Lapok 1998/7 Felróttam a terület beépíthetőségi arányának megnövelését, az álkulturális létesítmények engedélyezését, a bevásárlóközpont előre tudható kártékony hatását, az őstermelői piac elszabotálását, a közszolgáltatások mellőzését, a német kivitelező balkáni arroganciáját, és az Önkormányzat „megengedő" magatartását, mindezt persze, ostyában és sztaniolban.

Templomot!

Magyar Nemzet 1998.06.16.Ismét az Apor Vilmos téri helyzetről, rövidebben.

„Mi vagyunk a jövő" Koncert a kultúráért és a művészetért

Nyílt Lapok 1998/5 A XII. ker. Művelődési Házban tartott gálahangverseny a kerület zöldfelületeinek megőrzéséért a kerületi művészek összefogásának köszönhetően jött létre. A többszereplős interjúban az emberközpontú városfejlesztés szükségességét hangoztattam.

Lesz–e templom a diszkó helyén?

Nyílt Lapok 1998/4 Miután a Hully-Gully diszkó tönkrement, a tulajdonos „piaci áron" kínálta a telket az elővételi joggal bíró Katolikus Egyháznak. Felvetettem, hogy az illetékesek a rendezési terv megváltoztatásával gátolják meg, hogy  ide szórakoztatóközpont, vagy szálloda épüljön, és ezzel segítse elő a templomépítést.

Pénznyelő metró

Demokrata 1998.04.19 ('98/14.) Kimutattam, hogy a Horn-kormány közmunkaprogramjához képest a metróépítkezés harmincszor kevesebb munkahelyet teremt, emiatt sem támogatható.

A zuglói villamosirtás ellen

Zuglói Lapok 1997.09.16.Az előbbi cikk bővebb változata, ,,Zónadíjszabás kellene", „Erősebb a buszlobby" és „Mi lenne a teendő?" alcímekkel tagolva.

Zuglói villamosirtás – Telekspekuláció áll az ügy hátterében?

Magyar Nemzet 1997.08.22.A 67-es villamos közlekedésének szüneteltetését és a 44-es megszüntetését alátámasztó tákolt érvrendszert cáfolom, és felvetem a kötöttpályás tömegközlekedést fenntartó önkormányzatok normatív támogatásának szükségességét.

Pákozdi Judit: Kedves Olvasók!

Magyar Konyha 1997/6. A vezércikkíró teljes egészében idézi az előző számban megjelent Virágok tányéron c. könyv ismertetőjével kapcsolatos ironizáló levelemet.

Az őstermelők ellen irányul...

Hegyvidék 1997.06.18.Az ideiglenes Ganz–piacon tapasztalható riasztó jelenségek alapján felhívom a XII. kerületi Önkormányzat illetékeseit, hogy a MOM területén akkor engedélyezés alatt levő épületegyüttesben létesítsen őstermelői piacot.

Megújul a Széna téri piac

Hegyvidék 1997.05.07.Az előbbivel megegyező szöveg.

Megújul a Széna–téri piac – Hatszintes üzletközpont is épül

Várnegyed 1997.04.25. Tudósítás a piacrekonstrukcióról, némi fenntartásokkal.

Hová visz az új metró?

Magyar Nemzet 1997.01.02.Felvetettem a 4–es metró horribilis építési, majd fenntartási költségeinek hatását a felszíni tömegközlekedés fenntartására, továbbá összevetettem a villamosépítés költségeit a metróépítésével – 20-100-szor alacsonyabb egyébként, attól függően, hogy új, vagy felújítandó pályáról van–e szó.

[Olvasói levél]

Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete Közlemények 1995/2. Néhány javaslat az egyesületi kiadvány bekerülési költségének csökkentésére, reklámlehetőségek kihasználására, és felhívás bibliográfia készítésére.

Se villamos, se busz – A mi „Lázsimánioszi" hidunk

Magyar Nemzet 1995.12.07. Felróttam az elszabotált villamospálya üres helyét, a hiányzó buszvonalakat, a nem kielégítő felhajtórendszert, a vasúti híd rút bádogborítását és a híd elnevezése körüli kalamajkát.

Mit ér gyermekeink egészsége? – Üresen áll a soproni gyermekszanatórium

Magyar Nemzet 1995.10.12. Az ágyszám-csökkentés és kórház-racionalizálás irracionalitásának példája; párhuzamot vontam a MÁV hálózatának felét javasoló világbanki Mercer-program és az egészségügyben uralgó elképzelések közt.

A nemzeti jelképek védelme és a posta – Svájcisapka

Magyar Nemzet 1995.09.25. Magyar Posta emblémájában foglalt postakürtön nyugvó, a blaszfémiáig  silányított Szent Korona–ábrázolásról írtam, a nemzeti jelképek védelméről szóló, frissen elfogadott törvény kapcsán.

Legyen villamospálya a Lágymányosi hídon – Megtorpedózott elképzelések a fővárosi közlekedés fejlesztésben

Magyar Nemzet 1995.04.12. A már 1872–ben tervbe vett és a Lágymányosi híd engedélyokiratában előírt villamospálya megépítésének érdekében írtam.

Szüksége van–e a fővárosnak a 4–es metróvonalra? – Érvek és ellenérvek

Magyar Nemzet 1995.02.23. A metró létesítésének szükségességét kérdésessé tette (és teszi) az, hogy a felszíni tömegközlekedés tartalékai a fővárosban még korántsem merültek ki.

Észak–Buda villamosközlekedése

Hegyvidék 1995.01.18. A terület közúti villamosvasút hálózatának áttekintése, néhány viszonylatvezetési javaslattal.

Koncepciótlanság – milliárdokért – Kinek kell a déli autópálya?

     Magyar Nemzet 1994.12.15. (fél kolumna) Kimutattam, hogy ennek az autópályának a megépítéséhez a betonlobbyn kívül senkinek sem fűződik érdeke, továbbá kimutattam az összefüggést az autópálya-építők nyomulása és a MÁV következetes tönkretétele közt.

Déli autópálya helyett legyen vasút! Gyorsabb, biztonságosabb

Magyar Nemzet 1993.09.09. Magyarország vasúthálózatának hiányosságairól, a csak részben kiépített három Budapestet elkerülő harántoló fővonal teljes kiépítéséről.

 
 
Kassai István 2009. február